plastictasje

Wanneer géén en wanneer verplicht plastic zakje / tasje !De consument betaald vaak voor het gratis plastic tasje.


Deze pagina is gemaakt uit mijn ervaring:
Een viskraam verkocht mij vis en verpakte het zodanig in een stukje papier, dat er een plastic zakje omheen moet. Maar voor het flinterdun plastic zakje zou ik nog 10 eurocent extra betalen. Tasje? Nee: "zakje". Ja, deze vis (makreel) was zodanig ingepakt, dat het er letterlijk en figuurlijk met de kop en staart uit stak. Zo liep ik met warm weer over straat naar huis.

Let op, dat u in dit soort gevallen niet zomaar betaalt voor een plastic tasje en zeker niet voor een flinterdun plastic zakje waarvan de winkeleigenaar of kraamhouder zelf de prijs bepaalt.
Dit mag niet en kan in dit geval een melding van gemaakt worden bij het meldpunt hieronder.
Wettelijk gezien is een symbolisch bedrag van 1 eurocent betalen voor een gewoon draagtasje al toegestaan. De rest is natuurlijk: voor de verkoper /winkelier.

Maakt u zoiets mee, dan kunt u dat bij meldpunt verpakkingen melden. Laat u niet beetnemen!
Een deel van de website "Meldpunt Verpakkingen" heb ik over genomen en hieronder beschreven.
Hierover kunt u meer lezen op deze website.uitzondering

-Bij het beschermen van onverpakte levensmiddelen.
-Bij het voorkomen dat andere levensmiddelen ongeschikt raken voor consumptie.
-Bij het tegengaan van voedselverspilling.Waarom wel een gratis plastic tas?

Om te voorkomen dat onverpakte levensmiddelen ongeschikt raken voor consumptie, door vervuiling of besmetting met ziekteverwekkers van buitenaf. Dan mag een winkelier een zeer dunne gratis plastic draagtas meegeven.

Voorbeelden

- Onverpakt (zomer)fruit, denk aan: aardbeien, bessen, abrikozen, appels en peren. - Onverpakte groenten, denk aan: asperges, sperziebonen, broccoli, tomaten. - Onverpakte broodwaren, denk aan: krentenbollen, broodpuntjes, croissants.


Wanneer geldt de uitzondering niet?

Deze uitzondering geldt niet als levensmiddelen al zijn voorzien van een afgesloten verpakking, omdat die verpakking dan al beschermt tegen invloeden van buitenaf. Denk bijvoorbeeld aan: Komkommers of broccoli die in plastic folie zijn verpakt. Versbereide pizza’s die in dozen zijn verpakt. Gegrilde of gefrituurde producten die in papieren zakken zijn verpakt. Koude of warme gerechten of maaltijden die in bakken zijn verpakt.


Waarom wel een gratis plastic tas?

Om te voorkomen dat lekvocht van (half)rauwe vis, vlees of gevogelte uit een niet-afgesloten verpakking leidt tot kruisbesmetting van andere etenswaren, die daardoor ongeschikt raken voor consumptie. Dan mag een winkelier een gratis zeer dunne plastic tas meegeven.


Voorbeelden

Rauwe vis of half-rauwe vis, zoals haring, die in papier is verpakt. Half-rauw of niet volledig gegaard vlees, zoals rosbief, verpakt in losse folievellen.


Wanneer wel een gratis plastic tas?

Een winkelier mag een zeer dunne plastic draagtas gratis meegeven als deze als primaire verpakking dient voor losse levensmiddelen, om voedselverspilling te voorkomen.


Voorbeelden

Losse appels, sinaasappels, bananen en mandarijnen. Losse winterpenen en tomaten.


Uitzondering

Bij het taxfree shoppen van vloeistoffen, spuitbussen of gels.


Waarom wel een gratis plastic tas?

Om controle mogelijk te maken worden vloeistoffen, spuitbussen of gels die u taxfree koopt na de ticket- en/of paspoortcontrole door de winkelier verpakt in een plastic tas die ter plekke wordt verzegeld, zodat u deze als handbagage mee mag nemen in het vliegtuig. Het gebruik van een dergelijke plastic draagtas is voorgeschreven op grond van Verordening (EU) 185/2015 van de Europese Commissie van 4 maart 2010.


Voorbeelden:


* Dranken.
* Deodorant.
* Haargel.


Wanneer geldt de uitzondering niet?

De uitzondering geldt niet: voor producten die u op een luchthaven koopt voor de ticket- en/of paspoortcontrole. voor andere producten dan vloeistoffen, spuitbussen of gels die u koopt na de ticket- en/of paspoortcontrole.Hierover kunt u meer lezen op deze website.
home Home