Wat betekent de code op eieren?eieren

Dít betekent de rode stempel op een ei.


Van een eitje bij het ontbijt word je blij. Het is je dan vast ook weleens opgevallen dat er een rode stempel op je supermarktei staat. Maar wat betekent die rode code eigenlijk?
De rode code (ook wel eicode genoemd) geeft informatie over hoe biologisch jouw ei is, uit welk land het ei komt, bij welke boerderij het ei gelegd is en zelfs uit welk hok jouw ei komt. Je hoeft je voortaan niet meer te laten verleiden door marketingstunts die vertellen hoe biologisch jouw ei wel niet is, je kunt het namelijk vanaf nu zelf ontcijferen!


Rode code


Op elk ei staan 7 of 8 cijfers en een aantal letters.
- Het eerste cijfer, van 0 tot 3, geeft aan hoe goed de kip geleefd heeft.
- Vervolgens geven de letters aan uit welk land hij komt, grote kans dat er NL op staat.
- De 4 cijfers die volgen, zijn het herkenningsnummer van de boerderij en de laatste 1 of 2 cijfers het hoknummer.

De reden dat de boerderij en het hoknummer op het ei staan, is om ervoor te zorgen dat het ei altijd te traceren is als er iets mis is. Enfin, het eerste cijfer is dus waarschijnlijk het belangrijkst voor ons. Kijk snel op jouw eitje of de code met het getal 0, 1, 2 of 3 begint.


Cijfer 0


Dit is een biologisch ei. In de stal hebben kippen stro, genoeg zitstokken en legnesten om hun eieren te leggen. In de stallen zitten maximaal 6 kippen per vierkante meter. Buiten de stal is een uitloop van 4 vierkante meter per kip. Het voer dat ze eten is biologisch en (alleen bij code 0) is het wegbranden of kappen van een deel van de snavel is verboden.


Cijfer 1


Je hebt een vrije uitloop- of grasei te pakken. Het ei is afkomstig van kippen die in scharrelstallen zitten, maar ook uitloopruimte hebben om toch naar buiten te gaan. De kippen leven met 7 tot 9 kippen op 1 vierkante meter. Buiten is er 4 vierkante meter per kip en ze eten plantaardig voer.
( cijfer 2 en 3 : Kooikippen )

kooikippen

Cijfer 2


Een scharrelei of rondeelei. De kippen die eieren gelegd hebben waar het cijfer 2 is komen op te staan, hebben geleefd in stallen en kunnen nooit naar buiten. Wel zijn er zitstokken beschikbaar en legnesten. De kippen leven met maximaal met 9 op 1 vierkante meter. Eieren met code 2 zijn nog op te delen in verschillende soorten: scharrel, scharrel+ en rondeeleieren. Scharreleieren voldoen van dit rijtje het minst aan de eisen van biologische eieren. Rondeeleieren daarentegen voldoet aan alle eisen, behalve dat de kip geen biologisch voer krijgt. Om te weten wat voor eitje je te pakken hebt, moet je dan weer de eierendoos zien.


Cijfer 3


Dit is een koloniehuisvesting-ei. Deze code zal je niet snel meer zien op eieren omdat deze vanaf 2012 "VERBODEN" is. Eieren met nummer 3 zijn afkomstig van kippen die zo’n kleine ruimte hebben om te leven, dat ze hun vleugels nog niet kunnen uitslaan. Een kip heeft de ruimte van 1 A4’tje en zitten met 4 of 5 in kleine draadkooitjes.
Deze verboden praktijk blijft doorgaan, omdat deze eieren echter nog wel naar de verwerkingsindustrie gaan en komen dus in voedsel terecht als koekjes.


* Filmfragment: Zo leven kooikippen.*


Programma VARA's KASSA heeft hiet aandacht aan besteed.
Wettelijk gezien is het verboden om deze kippen zo in kooien onder te brengen.
Op de meest produkten staan de ingredienten op de verpakking. Wanneer er ei bij staat en niet welk type ei,
dan is volgens onderzoek 9 van de 10 gevallen zeker dat deze fabrikant profiteert van deze verboden praktijken.
Advies van Kassa: Dit kunnen we tegenhouden door een mail of een vlog naar de fabrikant te sturen met: STOP KOOIKIPEIEREN !Nog even iets extra's. Leuk om te weten:


Waarom verschillen eieren van kleur?


Nederland kent 2 soorten eieren: witte en bruine.De kleur wordt bepaald door het ras van de kip.
Je kunt aan de oorlellen van een kip zien welke kleur eieren ze legt:
Kippen met rode oorlellen leggen een bruin ei en die met witte oorlellen een witte.”


Terug naar Home