Ve-tsin.

Wat is Ve-tsin?


Het Chinees-restaurant-syndroom.

Allergie voor Ve-tsin.

Over het Chinees-restaurant-syndroom is al veel gezegd en geschreven. Zowel door mensen die in het bestaan er van geloven als door mensen die zeggen dat het onzin is. Toch zijn er veel mensen die ziek worden nadat ze bij een Chinees restaurant of van de afhaalchinees gegeten hebben.

Chinees

Het Chinees-restaurant-syndroom


Dit werd in 1968 voor het eerst beschreven door Robert Ho Man Kwok, een Chinees die in de Verenigde Staten ging wonen. In China had hij er nooit last van, maar na het eten van Chinese maaltijden in de VS altijd. Hij kreeg lichamelijke klachten als diarree, hoofdpijn, duizeligheid, een stijve nek, tintelende vingers, overgeven en hartkloppingen.

Ve-tsin

Gedacht wordt dat het Chinees-restaurant-syndroom een allergische reactie is op het eten van ve-tsin. Ve-tsin staat ook wel bekend als E621, mononatriumglutamaat, gistextract, gehydroliseerde proteïne en MSG, naar het Engelse Mono Sodium Glutamat. Niet alleen in Chinees eten wordt ve-tsin gebruikt als smaakversterker, maar in heel veel producten. Zoals bijvoorbeeld in chips of pakjes soep. Kijk maar eens op de verpakkingen in je voorraadkast of in de supermarkt.

Umami

De smaakversterker veroorzaakt een unieke smaakcomponent in levensmiddelen, die Umami wordt genoemd.
Umami is wetenschappelijk erkend als de vijfde smaakbeleving naast zoet, zuur, zout en bitter. Umami van nature in veel etenswaren voor die vrij glutamaat bevatten, zoals vlees, erwten, belegen kaas en zeewier. De hoeveelheid in voedsel ligt normaal tussen de 0,1 en 0,8 procent na bereiding. Dat is gelijk aan de hoeveelheid die aan de meeste producten wordt toegevoegd.

In het begin van de 20e eeuw werd ve-tsin geëxtracteerd uit zeewier. Tegenwoordig wordt het geproduceerd door fermentatie van melasse van suikerriet, suikerbiet, zetmeel of maïs.

Overgewicht

Er is heel veel onderzoek gedaan naar het effect van ve-tsin, maar wetenschappelijk is nooit vastgesteld dat mensen er symptomen als hartkloppingen, flauwtes en duizeligheid van kunnen krijgen. Wel zijn er onderzoeken waaruit blijkt dat mensen die veel voeding eten met smaakversterkers meer kans hebben op overgewicht dan mensen die dit niet doen. Ook zou ve-tsin een eetlustopwekkende werking hebben.

Hoewel nooit wetenschappelijk bewezen, zijn er toch veel mensen die zich niet lekker en zelfs ziek voelen na het eten van afhaalchinees of ander voedsel waar E621 of ve-tsin in zit. Deze mensen kunnen dit soort voeding dan ook beter vermijden.

Waar gebeurd verhaal:

Een tijdje geleden zaten een man en zijn vrouw heerlijk te eten bij een Chinees Restaurant. Het eten smaakte de ongeveer 40 jarige man wel. Hij nam de ene na de andere maaltijd tot hij plotseling niet goed werd. Er moest een Ambulance komen. Na diverse onderzoeken bleek de man een hartkwaal te hebben door het gevolg van de stof Ve-tsin. Deze man was nauwelijks met een dokter in aanraking geweest. Deze man bleef zoals het gewoon is verder onder toezicht van de cardioloog.
Enige tijd later wilde dit echtpaar samen een mooi huis kopen. Er werd, zoals gewoonlijk, ook informatie gedaan naar de medische achtergrond van de man. Helaas ging de hypotheek van het droomhuis niet door, omdat hij onder behandeling stond van een Cardioloog. Hij behoorde tot een risico groep.


vetsin

Vetsin

Dit potje Ve-tsin E-621 is vrijwel in ieder supermarkt te koop.

Mag ik u smakelijk eten , maar ook een goede gezondheid toewensen?
Daarom deze pagina. Past u alstublieft op wat u koopt en eet?

Wilt u verder lezen (inclusief de reacties van mensen) over dit produkt?
Dan verwijs ik u graag naar de website van het : gezondheidsnet.
Verder zijn er genoeg websites met ervaringen over Ve-tsin. Niet alleen in het eten bij de Chinees wordt ve-tsin gebruikt, maar ook in talloze produkten in de supermarkten.* In een Chinees Restaurant mag u aangeven dat u geen Ve-tsin in uw maaltijden wilt. Hier zullen de meesten goede restaurants ook rekening mee houden.


home Home