Rubbergranulaatkorrels op kunstgras



kunstgras korrels

Achterdocht bij RIVM-kunstgras-korrels-onderzoek!



Kunstof wel schadelijk voor het milieu maar niet voor onze gezondheid?


Onlangs werd op de tv het onderwerp kunstgras behandeld.
Het zou volgens het RVIM zeer schadelijk voor het milieu zijn, maar niet voor onze kinderen die daarop spelen?
Het is zo schadelijk voor het milieu, dat als deze rubberen balletjes (gemaakt van oude autobanden) buiten het speelveld werd gezien daar een forse boete tegenover zal staat. Hoe betrouwbaar is het RVIM eigenlijk?
Onafhankelijke onderzoekers staan huiverig bij het gebruik van deze giftige substantie rubbergranulaat op kunstgras, waar de gezondheid van mens en dier op spel staat.


WAT EERDER ONDERZOEK UITWEES..!!


De Amerikaanse voetbaltrainster Amy Griffin houdt sinds 2009 een lijst bij van voetballers die op kunstgras met rubbergranulaatkorrels hebben gespeeld en kanker hebben gekregen. Ze vreest dat er een verband is tussen de korrels, die gemaakt zijn van oude autobanden, en de kanker. De lijst telt inmiddels 230 spelers. En in Engeland voert Nigel Maguire, voormalig hoofd van een regionale gezondheidsdienst, campagne voor beter onderzoek naar deze rubberkorrels. Zijn zoon was keeper en kreeg lymfeklierkanker.

Het artikel over dit zogenaamde onschuldige rubberen korrels liegt er niet om:
* Artikel Kunstgras onschuldig?
* Uitzending De Hofbar van Zembla
En:
* Uitzending Van het NPO


Actueel

Uitzending van De Hofbar gemist? Vanavond in De Hofbar: Giftige rubberkorrels op kunstgrasvelden Vier jaar geleden werd Nederland opgeschrikt door een uitzending van het televisieprogramma Zembla. De zwarte rubberen korrels die door het hele land in op kunstgrasvelden liggen zouden giftige stoffen bevatten. Het RIVM bevestigde dit, maar gaf aan dat dit geen gezondheidsrisico’s voor sportende kinderen zou opleveren.

Tegelijkertijd zijn de zogenoemde rubbergranulaatkorrels, die worden gemaakt van versnipperde oude autobanden, blijkbaar zo slecht voor het milieu dat gemeenten boetes krijgen wanneer deze buiten het veld terecht komen. Dus deze stoffen zijn te gevaarlijk voor de natuur, maar schadeloos voor de mens? Waarom leggen gemeenten dit soort velden nog steeds aan? En waarom verbiedt de overheid dit spul niet gewoon? Heeft het soms iets te maken met de deal die gesloten is tussen de overheid en de club van de recyclers van autobanden RecyBEM?

Rutger spreekt onder anderen met bezorgde ouders die de stichting Kom Van Dat Gras Af zijn begonnen; toxicoloog Jacob de Boer, die onderzoek deed naar de schadelijkheid van de korrels; SP-fractievoorzitter in Tilburg Helma Oostelbos, die geen nieuwe rubbergranulaatvelden in haar gemeente wil; de verantwoordelijke Tilburgse wethouder Rolph Dols en verder met reacties van het RIVM, RecyBEM en Tweede Kamerlid voor D66 Jessica van Eijs. Bekijk deze aflevering van De Hofbar hier terug.


Hoe betrouwbaar is het onderzoek van het RVIM ?






Terug naar Home